نکاتی درباره صنعت لاستیک ایران و جهان
صنعت لاستیک در ایران و در جهان !
بد نیست چند نکته درباره صنعت لاستیک ایران و صنعت لاستیک جهان بدانیم!
— تولید سالانه ۳۷ میلیون حلقه لاستیک در ایران، ۱۵ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است.
— میزان قاچاق سالانه لاستیک به داخل کشور، ۱۲ هزار تن تخمین زده میشود.
— سقف نگهداری لاستیک در انبار قبل از فروش، حداکثر ۳۰ سال پس از تاریخ تولید لاستیک است. ذهنیت عام بر این مطلب که لاستیک یک سال پس از تاریخ تولید غیر قابل استفاده است، ذهنیتی غلط است.
زمان انقضاء تاریخ لاستیک در دسته بندیهای مختلف از جمله سواری، باری، راهسازی، صنعتی و غیره متفاوت است.
— حواله شرکتهای تولید کننده در بازار لاستیک، حداکثر با ۶٪ سود و بعضاً در بعضی از شرایط و استانهای کشور با ضرر فروخته میشود!!!
— کیفیت برخی تایرهای تولید داخل قابل رقابت با برندهای معتبر خارجی است.
— سهم واردات لاستیک سواری ۶۵٪ نسبت به سال ۱۳۹۵ افزایش داشته است.
— صنعت لاستیک و تایر در کشور از نظر ماشین آلات و تکنولوژی ( به اظهار تولید کنندگان ) هم رده با کشورهای توسعه یافته است.
— قیمت لاستیک از سال ۱۳۹۳ تا کنون ثابت مانده در حالی که قیمت دلار از ۳۲۰۰ تومان به ۴۷۰۰ تومان و ۴۲۰۰ تومان افزایش پیدا کرده است. مواد اولیه لاستیک، کائوچو، وارداتی است!
— در ایران نه تنها لاستیک رادیال ( سیمی ) بلکه لاستیک سری V یعنی دارای کد سرعت بالا و تا ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت نیز تولید میشود.
— درحال حاضر ۱۳۷ برند از سوی مراجع ذی صلاح برای واردات لاستیک تایید شده اند که تنها ۸۰ برند از اینها وارد کشور شده و خدمات پس از فروش به مشتریان خود ارائه میکنند.
— مصرف داخلی لاستیک برای بازار مصرف و کارخانههای خودرو سازی سالانه ۱۵ میلیون حلقه است و این تعداد هر سال اضافه میشود.
— نتیجه خرید لاستیک ایرانی، کاهش بیکاری است. البته تولید کننده ایرانی ملزم به ارائه با کیفیت ترین محصولات نسبت به تامی رقبای خارجی است تا خریدار نسبت به خرید کالای ایرانی تمایل داشته باشد. نکاتی در باره خرید آگاهانه لاستیک
— برای لیز کنندگی سطح تماس لاستیک با رینگ و کاهش آسیب وارده به طوقه لاستیک به تازگی در دنیا از روغن کرچک رقیق شده استفاده میشود.
— به هیچ عنوان نباید از پتک برای تعویض لاستیک استفاده کرد. ضربه سنگین پتک ممکن است نخهای لاستیک را پاره کند.
— به هیچ عنوان نباید از حلال های عالی مانند گریس و روغنهای مشتق از نفت برای نصب تایر بر روی رینگ استفاده کرد، زیرا این مواد خاصیت خورندگی دارند.
— با توجه به تفاوت سایش لاستیک در خودروها بهتر است که هر ۸ هزار کیلومتر جابهجایی تایر در محور ها انجام پذیرد. در مورد نگهداری صحیح لاستیک این صفحه را مطالعه فرمایید.
— تعرفه واردات لاستیک سواری ۴۰٪ و برای لاستیک اتوبوس و کامیون و باری ۲۶٪ میباشد. که یکی از عوامل گران شدن تایرهای وارداتی به شمار می رود.
— در ایران شرایط استاندارد و آزمایشات SWR وجود ندارد، اما واردکنندگان ملزم به رعایت شرایط این استاندارد و واردات لاستیک با این استاندارد میباشند.
—کشور ایران سالانه ۴۰۰ هزار تن لاستیک نیاز دارد که ۱۱۰ هزار تن آن از محل واردات رسمی، و ۴۰ هزار تن آن از طریق قاچاق تامین میشود!
— اگر اصول نگهداری لاستیک و تایر نصب بر روی خودرومان را رعایت کنیم، عمر لاستیک با کیفیت برای یک مصرف کننده غیر حرفهای تا ۱۲۰ هزار کیلومتر میباشد.
— برای جبران خسارت میزان کارکرد لاستیک تا زمان وقوع نقص فنی محاسبه شده، لاستیک نو به خریدار تحویل میشود و به میزان کارکرد اولیه از خریدار پول دریافت میکنند.
— در ده ماهه اول سال ۱۳۹۶، کشور چین ۱۸ هزار و ۱۹۱ تن لاستیک به کشور ایران صادر کرده است.
— در ده ماهه اول سال ۱۳۹۶ ، بیش از ۵۲ هزار تن واردات لاستیک به ارزش بیش از ۳۷۲ میلیون دلار به کشور انجام شده است.
— شش کشوری که بیشترین وردات لاستیک و تایر را به ایران داشته اند به ترتیب:
۱. چین –
۲. امارات متحده عربی
۳. کره جنوبی
۴. تایلند
۵. تایوان
۶ ژاپن
هستند.
— استفاده از باد نیتروژن در مناطق گرمسیر و با رطوبت بیشتر توصیه میشود. اگر در منطقهای مانند اردبیل هستند، استفاده از باد نیتروژن چندان فرقی نمیکند!
— تنها شرکت هانکوک کره جنوبی، سه برابر کل کارخانجات لاستیک ایران در ۱۸۰
کشور جهان لاستیک به فروش میرساند.
— شرکت نکسن کره ۶۶ سال پیش در کره راه اندازی شد و هم اکنون ۴۹۱ نمایندگی در ۱۴۱ کشور جهان دارد. از نظر سن کوچکتر از برخی شرکت های تولید کننده لاستیک ایرانی است!!!
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.